Aktywny senior
ZAJĘCIA GRUPOWE
Zajęcia oddechowo-relaksacyjne, przeplatane z zajęciami ruchowymi skupiać się będą na profilaktyce zdrowia oraz zatrzymaniu upływu lat. Uczestnicy spotkań pracują nad oddechem przeponowym, który oczyszcza, regeneruje i dodaje sił, poznają tajniki zdrowego żywienia oraz wskazania i przeciwwskazania żywieniowe odpowiednie do grupy wiekowej, a także biorą udział w ruchowych zajęciach prozdrowotnych.
Program zajęć w ramach cyklu „Oddychanie przeponowe – profilaktyka zdrowia, zatrzymaj upływ lat”
„Oddech oczyszcza, regeneruje, uspokaja, dodaje sił i pewności siebie, odmładza, utrzymuje ciało w kondycji. Jest zawsze i wszędzie dostępny. Dowiesz się jak efektywnie oddychać i wzmacniać swoje ciało i psychikę. Nauczysz się przyjmować prawidłową postawę ciała zapewniającą optymalną przestrzeń płucom, wątrobie i pozostałym organom wewnętrznym. Nauczysz się praktycznie wykonywać ćwiczenia oddechowe. Dowiesz się jakie jest ich zastosowanie i będziesz mógł samodzielnie powtarzać te ćwiczenia w domu jako profilaktykę zdrowia i wsparcie w procesie leczenia.
Efekty ćwiczeń świadomego oddychania:
· relaks – wyciszenie emocji i myśli,
· profilaktyka obturacyjnej choroby płuc i zapobieganie postępowaniu choroby,
· wzrost odporności i witalności,
· pogłębienie oddechu, regulacja metabolizmu,
· profilaktyka i leczenie przewlekłych bólów kręgosłupa i głowy,
· poprawa pracy wątroby, trzustki i całego przewodu pokarmowego,
· dotlenienie peryferyjnych części ciała,
· poprawa koncentracji i relaks jednocześnie,
· balans fizyczny i psychiczny,
· poprawa poczucia autonomii, bezpieczeństwa i odpowiedzialności”
Program zajęć w zakresie odżywiania
Żywienie to nie tylko zawartość talerza. Poznasz podstawy zdrowego żywienia i tajniki odżywiania zdrowego i prostego, opartego na warzywach, owocach, orzechach, nasionach, ziołach i rybach. Dowiesz się, dlaczego warto kultywować tradycyjne sposoby odżywiania, jakie korzyści płyną z zastąpienia rafinowanego cukru zdrowymi słodyczami, czym jest gluten i czy jest szkodliwy, a także czy mleko to pokarm dorosłego człowieka, czy warto i jak jeść mięso oraz czym charakteryzuje się żywność przemysłowo przetworzona.
Każdy z uczestników wyniesie z zajęć podstawowe informacje i propozycje praktycznych rozwiązań w danym temacie.